Informácie zo sveta biznisu Diskusné Fóra Finančná správa / clá a spotrebné dane Registrácia na DPH Registrácia na DPH pre dodávanie služieb do Česka – aký je postup?

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Autor
    Príspevky
  • #16655
    Podnikateľské centrum
    Účastník (Participant)

    Potrebujeme poradiť ohladom registrácie na DPH. Dotyčný pracuje na Slovensku na živnosť (neplatca DPH) a bude dodávať aj služby do českej firmy, ktorá má sídlo iba v Česku. Jedná sa o prácu cez internet – dodanie bude pravidelné každý mesiac.

    Česká firma od živnostníka žiada, aby sa zaregistroval na DPH. Z call centra CZ firmy povedali, že vraj to je len preto, že bude dodávať služby do zahraničia, ale že platca DPH nebude, že sa nemusí báť. Ide o to sa len zaregistrovať. Že nič sa tým nezmení čo sa týka samotného platenia.

    Čo to laicky prináša pre živnostníka a čo musí poriešiť? Aký je ďalší postup, aby bolo všetko v poriadku?

    Ďakujem za odpovede

    #16657

    Dobrý deň,

    v krátkosti vysvetlené, každý podnikateľ či už fyzická alebo právnická osoba (zdaniteľná osoba) má pri dodaní služby do zahraničia povinnosť sa pred takýmto dodaním služby registrovať podľa § 7a ods. 2 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov.

    Citácia vyššie spomínaného paragrafu:
    Ak zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom a ktorá má v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle zdržiava, dodáva službu, pri ktorej je miesto dodania podľa § 15 ods. 1 v inom členskom štáte a osobou povinnou platiť daň je príjemca služby, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň pred dodaním služby; žiadosť o registráciu pre daň táto zdaniteľná osoba nepodáva, ak je registrovaná pre daň podľa § 7.

    Čo to pre podnikateľa znamená?
    Naďalej fakturuje bez DPH. Registráciou podľa § 7a sa nestávate klasickým platcom DPH ale tzv. inou osobou registrovanou pre daň. Vašou povinnosťou však je na vystavených faktúrach uvádzať pridelené IČ DPH a za každé obdobie mesiac resp. štvrťrok kedy dôjde k dodaniu služby do zahraničia podať daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty a súhrnný výkaz.

    #16659
    Podnikateľské centrum
    Účastník (Participant)

    Ďakujem za reakciu, otázka – platia sa dane z týhto vystavených faktúr? Respektíve slovenský živnostník, keď vystaví súhrnný výkaz – odvedie DPH on alebo česká firma v Česku?

    (otázky klienta)

    #16660

    Daň odvádza český odberateľ. Slovenský dodávateľ s tým má spojené len povinnosti ohľadom daňového priznania k dani z pridanej hodnoty a súhrnného výkazu. Registrácia k takejto dani prebieha veľmi jednoducho cez tlačivo Finančnej správy (eFormuláre- Podanie pre FS – Register, Registrácia .., Žiadosť …) vypĺňa sa Príloha 1 posledný riadok. Registrácia je pomerne rýchlo vybavená cca 7 dní. Za dôležité ešte považujem doplniť, že živnostník, ktorý je registrovaný podľa § 7a môže naďalej uplatňovať paušálne výdavky.

    #16661
    Podnikateľské centrum
    Účastník (Participant)

    Veľmi cenná rada a usmernenie, ďakujem 🙂

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.