PodnikaniePrávo a legislatívaÚčtovníctvo xa Publikované 23. marca 2018 zobraziť celý profil

Kryptomeny sa v súčasnosti nepovažujú za „oficiálne“ meny vydávané a akceptované niektorou krajinou alebo skupinou krajín, preto ku kryptomenám pristupujú jednotlivé krajiny rozdielne. Niektoré z krajín povoľujú obchodovanie s nimi, zakazujú ich alebo obmedzujú z dôvodu boja proti „praniu špinavých peňazí.“ Z tohto dôvodu k nim nie je možné pristupovať ako k bežnej mene a automaticky považovať prípadné rozdiely medzi ich kúpou a predajom za štandardné kurzové rozdiely.

Zdaňovanie kryptomien by si vyžadovalo zaviesť pravidlá osobitne pre podnikateľské subjekty a pre fyzické osoby – nepodnikateľov

V prvom rade je nutné určiť, či sa kryptomeny majú považovať za menu, finančný majetok (investíciu) alebo tovar (napr. z pohľadu internetovej zmenárne, ktorej cieľom je kúpa a predaj kryptomeny). Od tohto vymedzenia následne závisí aj daňový režim a posúdenie transakcií z pohľadu dane z príjmov, v prípade ak ide o podnikateľské subjekty. Z pohľadu DPH už máme Rozsudok ESD vo veci C-264/14, z ktorého vyplýva, že obchodovanie s kryptomenou je nutné považovať za finančnú transakciu, ktorá je od DPH oslobodená.

Martin Tužinský – Slovenská komora daňových poradcov: Ako jeden z hlavných problémov z pohľadu zdanenia transakcií u fyzických osôb s kryptomenami je rozlíšenie či ide o príležitostnú transakciu alebo opakované obchodovanie, kedy dochádza k zdaniteľnému príjmu a v akej výške. Ako problematické by mohlo byť určenie základu dane pri „zloženej transakcii“, kde síce dôjde k výmene tradičnej meny (napr. EUR) za kryptomenu, ale táto kryptomena bude s odstupom času (kedy jej hodnota bude iná ako v čase jej kúpy) použitá na nákup tovaru alebo služby (napr. licenčného kódu alebo softvéru) vo virtuálnom svete a hodnota tohto kúpeného tovaru alebo služby nebude vyjadrené v inej tradičnej mene, ale iba v kryptomene.

Ak by legislatíva určila povinnosti pre sprostredkovateľov, banky, či obchodníkov, ktorí by akceptovali kryptomenu, nie je možné tieto povinnosti uzákoniť aj mimo územia Slovenska. Zastávam názor, že kontrola dodržiavania týchto zásad zdaňovania transakcií v súvislosti s kryptomenami by bola komplikovaná a mimo hraníc jednotlivých štátov v zásade nemožná.

Martin Tužinský – Slovenská komora daňových poradcov: Aj v súčasnosti je povinnosť zdaniť výnosycz kryptomien. V zásade akýkoľvek dosiahnutý príjem je povinný daňovník zatriediť do niektorého z § 5 – 8 zákona o dani z príjmov. Keďže obchodovanie s kryptomenou nie je možné zaradiť do niektorého z oslobodených príjmov, resp. nemožno ho vylúčiť zo základu dane, daňovník – fyzická osoba by mal príjem dosiahnutý z transakcií s kryptomenami považovať za príjem podľa § 6 zákona o dani z príjmov, ak bol dosiahnutý v rámci podnikateľskej činnosti, resp. inej samostatnej zárobkovej činnosti, alebo podľa § 8 zákona o dani z príjmov, ak bol dosiahnutý mimo podnikateľskej činnosti.

zdroj: skdp.sk