7. decembra 2020

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov: Musíme zdvihnúť ceny za chleba i rožky

Hrozí, že Slováci si v budúcom roku za chlieb aj rožky priplatia. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Dôvodom podľa zväzu však nie sú ceny surovín či energií, ale neustále sa zvyšujúce náklady na mzdy, hygienické opatrenia v súvislosti s pandémiou, neplánované opatrenia vlády SR aj zmeny legislatívy. Štát taktiež vynechal slovenských pekárov zo záchranných balíkov …

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov: Musíme zdvihnúť ceny za chleba i rožky Čítajte viac »

5. decembra 2020

Porovnanie na pracovnom trhu pred koronakrízou a dnes. Čísla hovoria za všetko

Koronakríza na Slovensku poznačila veľké množstvo firiem. Na jednej strane tu máme obchodné reťazce, ktorým sa darilo, a zas naopak na strane druhej sú tu malé a stredné spoločnosti, ktoré museli mať svoje prevádzky zatvorené. Táto situácia sa samozrejme odrazila aj na pracovnom trhu. Pracovný portál Profesia nám nižšie prezradí, kde a aké zmeny nastali. Boli dramatické alebo …

Porovnanie na pracovnom trhu pred koronakrízou a dnes. Čísla hovoria za všetko Čítajte viac »

3. decembra 2020

Štatistický úrad: Tržby v niektorých oblastiach maloobchodu v októbri medziročne rástli

Tržby maloobchodu v októbri medziročne rástli štvrtý mesiac po sebe, nie však pri všetkých činnostiach. Prepadli sa tržby ubytovateľov a predajcov áut. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Októbrové tržby medziročne narástli o 2,8 %. Tržby v porovnaní – september vs október Na medzimesačnej báze – oproti septembru – sa tržby v októbri zvýšili len vo …

Štatistický úrad: Tržby v niektorých oblastiach maloobchodu v októbri medziročne rástli Čítajte viac »

30. novembra 2020

Projekt Slovenské Vianoce: Podpora slovenských potravín s prínosom pre spotrebiteľa

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) prináša pre spotrebiteľov projekt Slovenské Vianoce. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK. SPPK ním chce vyzdvihnúť kvalitu a dostupnosť domácich potravín práve v predvianočnom období. Nakupovanie domácich výrobkov totiž podľa nej ešte nikdy nebolo tak kľúčové ako dnes. Projekt Slovenské Vianoce – ako prínos na zdravie a životné …

Projekt Slovenské Vianoce: Podpora slovenských potravín s prínosom pre spotrebiteľa Čítajte viac »

29. novembra 2020

M. Krajniak: Cestovný ruch na Slovensku je na tom v poklese zamestnanosti pomerne dobre

Slovensko je na tom z pohľadu poklesu zamestnanosti v cestovnom ruchu v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie (EÚ) pomerne dobre. Priblížil to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vo štvrtok (26. novembra) počas Hodiny otázok v parlamente. Okolité krajiny sú na tom horšie Slovensko je podľa jeho slov v rámci európskych krajín na treťom mieste v tom, že zamestnanosť v gastre a cestovnom …

M. Krajniak: Cestovný ruch na Slovensku je na tom v poklese zamestnanosti pomerne dobre Čítajte viac »

27. novembra 2020

Cestovný ruch: Najdôležitejšie obdobie zimnej sezóny na Slovensku je od Vianoc do Troch kráľov. Ako prebehne?

Na Slovensku je v rámci zimnej sezóny najdôležitejším obdobím termín od Vianoc do Troch kráľov. Ak by teda nemohli byť otvorené lyžiarske strediská alebo by bolo inak obmedzené poskytovanie služieb cestovného ruchu, znamenalo by to obrovské škody pre slovenské regióny závislé od zimnej sezóny. Pre TASR to uviedol prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák. …

Cestovný ruch: Najdôležitejšie obdobie zimnej sezóny na Slovensku je od Vianoc do Troch kráľov. Ako prebehne? Čítajte viac »

27. novembra 2020

Gastrolístky naše stravovacie návyky neovplyvňujú

Jeme všetci, nielen tí, ktorí dostávajú gastrolístky. Vyhlásil to vo štvrtok poslanec SaS Marián Viskupič v rozprave k novele Zákonníka práce, ktorá má priniesť možnosť voľby medzi stravným lístkom a finančným príspevkom. Zároveň zdôraznil, že gastrolístky stravovacie návyky neovplyvňujú. „Predstava, že práve tí s ‚gastráčmi‘ sa stravujú zdravšie, je nereálna a ničím nepodložená,“ podotkol Viskupič. Stravnými lístkami či kartami sa …

Gastrolístky naše stravovacie návyky neovplyvňujú Čítajte viac »

20. novembra 2020

Kde sa dvaja kohúti bijú – GASTRO PREVÁDZKY KRACHUJÚ

To, že podnikanie na Slovensku nie je jednoduché, sa presvedčili už viacerí z nás. Nastala situácia, ktorá dokázala „udupať“ živnostníkov aj podnikateľov s dlhoročnou tradíciou. Tam kde sme teraz, nás nedostala pandémia COVID -19, ale vláda Slovenskej republiky. Musíme ťahať ja jeden povraz Ako Slovenská živnostenská komora sme povinní zastať sa všetkých živnostníkov a podnikateľov bez ohľadu ich …

Kde sa dvaja kohúti bijú – GASTRO PREVÁDZKY KRACHUJÚ Čítajte viac »

6. novembra 2020

Takmer 40 percentám podnikov zo segmentu Horeca hrozí počas lockdownu existenčná kríza

Nárast prípadov súvisiacich s pandémiou COVID-19 viedol na Slovensku k súčasným opatreniam, ktoré majú výrazne negatívny dopad na podnikanie v segmente Horeca. Z celkového počtu 3009 respondentov až 37 percent odhaduje výpadky príjmov na úrovni 70 percent a viac, čo môže byť pre prevádzky likvidačné. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila u svojich zákazníkov veľkoobchodná …

Takmer 40 percentám podnikov zo segmentu Horeca hrozí počas lockdownu existenčná kríza Čítajte viac »