EkonomikaGastronómia a hotelierstvoKoronavírus COVID-19
Publikované 11. mája 2021 zobraziť celý profil

Segment hotelov a reštaurácií aj napriek otvoreniu barov a reštaurácií zostal výrazne zasiahnutý pandémiou nového koronavírusu.

V našom odbore pracuje viac ako 100.000 zamestnancov a každá piata osoba je od neho pracovne závislá. Bez pomoci štátu im hrozí strata zamestnania,“ upozornil na utorňajšom stretnutí s novinármi prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz. Kľúčová pre príjmy v cestovnom ruchu je podľa neho letná sezóna.

Aktuálne opatrenia vlády a hygienikov sa síce trochu zmiernili povolením otvorenia exteriérových priestorov prevádzok, ale to nijako výrazne nepomôže. Dôsledkom pandémie je 90 % prevádzok v zlej finančnej situácii, 25 % sa obáva bankrotu,“ pokračoval Artz. Zároveň dodal, že možnosť otvoriť terasy má 40 % prevádzok, ktorých terasy predstavujú v priemere 15 % tržieb.

Mnoho zamestnancov zároveň muselo pracovať mimo svojho odboru. Zamestnali sa v doručovacích službách, ako šoféri, taxikári alebo využívali možnosť zárobku na brigádach.

Článok pokračuje pod reklamou

Na základe našich skúseností z iných kríz v rôznych krajinách vieme, že najväčšia vlna bankrotov prichádza po otvorení trhu. Hlavne v čase, keď sú podnikatelia v gastrosegmente ešte plní nádeje a snažia sa prežiť s tým, čo majú,“ povedal na stretnutí generálny riaditeľ veľkoobchodnej spoločnosti Metro Karoly Szalai.

Napriek zmierneniu vládnych opatrení a štátnej podpore pripravila firma vlastný plán finančnej pomoci gastroprevádzkam. Spočíva v spätnom bonuse, ktorý bude vyplatený vopred, v paušálnej zľave pri osobnom odbere, v predĺžení splatnosti faktúr o dva mesiace, v operatívnom lízingu gastrozariadení, v zľave na vlastné značky a v akceptácii stravných lístkov.

zdroj: TASR / úprava: redakcia

Prihlásiť sa na odber

Prosím počkajte...

Ďakujeme za prihlásenie!

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *