EkonomikaFinancie na podnikanieGastronómia a hotelierstvoSlovensko
Publikované 20. decembra 2022 zobraziť celý profil

Podnikanie v gastronómii v posledných troch rokoch prechádza náročným obdobím. Po zrušení opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 dnes majitelia reštaurácií, barov, bistier či kaviarní bojujú s ďalším problémom – rastom cien za suroviny i energie a bojom o zákazníka. Nedávne opatrenie vlády – znížiť od nového roka na tri mesiace daň z pridanej hodnoty pre vybrané odvetvia na 10 percent – má tento problém čiastočne vyriešiť. Podľa najnovšej analýzy nadnárodného lídra v analýze obchodných dát Dun & Bradstreet budú  môcť túto možnosť využiť tisíce podnikateľov na Slovensku, ktorí v gastrosektore podnikajú. 

Aktuálne na Slovensku podniká 21 805 podnikateľských subjektov v reštauračnej oblasti, z toho 10 127 kapitálových spoločností (a.s. + s.r.o) a 11 678 živnostníkov. Analýza Dun & Bradstreet zároveň ukázala, že od roku 2020 ide o najvyššie číslo.

Po pandémii ďalšie problémy

Od tohto obdobia pribudlo na trh približne 900 subjektov. „Napriek prírastku v počte podnikateľov platí, že gastrosektor je výrazne sužovaný už tretí rok po sebe. Vysoké ceny energií, surovín a ďalších vstupov núti podniky, na jednej strane, zvyšovať ceny, na druhej strane tým prichádzajú o zákazníkov, ktorí nechcú alebo nemôžu rast cien akceptovať. Pre niektoré podniky to môže mať fatálne následky,“ popisuje súčasný stav na trhu Petra Štěpánová, analytička Dun & Bradstreet. 

Článok pokračuje pod reklamou

Podľa dát Dun & Bradstreet v gastrosektore zaniklo za posledné tri roky 2 885 subjektov, z čoho bolo 2 353 živnostníkov. „Najviac subjektov – viac ako tretina zo všetkých – podľa našej analýzy zaniklo v minulom roku. Odhadujeme, že budúci rok bude pre gastropodniky rovnako negatívny, ako obdobie pandémie,“ uviedla Petra Štěpánová, analytička Dun & Bradstreet. Zároveň však podotkla, že len v tomto roku na Slovensku vzniklo v reštauračnom biznise 710 nových živnostníkov a 508 firiem. V oboch prípadoch ide o najnižšie číslo od roku 2020.

Nižšia DPH na skúšku

Reštauráciám, bistrám, kaviarňam či barom má v budúcom roku do istej miery pomôcť práve nedávno prijatá znížená DPH, ktorá začne platiť od januára 2023. Platiť bude pre podniky, ktoré podávajú jedlo a nápoje, no zároveň poskytujú obsluhu, či disponujú priestormi na konzumáciu či umývanie riadu. Znížená DPH v tomto prípade teda platí na poskytnutie služby. Ak teda gastropodnik podáva jedlo či nápoje, no neposkytuje ostatné spomenuté služby, znížená daň preň neplatí. 

Zdroj: Dun & Bradstreet / úprava redakcia

O Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet je svetový líder v poskytovaní dát a analytických riešení, ktoré umožňujú firmám po celom svete zlepšiť ich rozhodovacie procesy a zvýšiť výkonnosť. Dun & Bradstreet Data Cloud podporuje riešenia, ktoré zákazníkom pomáhajú v raste tržieb, znižovaní nákladov, zmiernení rizík a transformácie podnikov. Od roku 1841 sa spoločnosti, bez ohľadu na svoju veľkosť, spoliehajú na Dun & Bradstreet v zaistení riešení riadenia rizík a rozširovania obchodných príležitostí.