Nadpriemerné slnečné počasie a teplo tento rok spôsobili, že hrozno dozrieva skôr a skôr bude aj obľúbený rozkvasený hroznový mušt – burčiak. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR udelilo výnimku a povolilo predaj burčiaku už od 6. augusta 2018.
- Nadpriemerné slnečné a teplé počasie spôsobili skoršie dozrievanie hrozna.
- Zákon stanovuje predaj burčiaku od 15. augusta, ministerstvo na tento rok udelilo výnimku už od 6. augusta.
- Výnimka sa vzťahuje len na burčiak z hrozna dopestovaného a spracovaného na území SR.
„Klimatické zmeny majú za dôsledok stále častejšie sa vyskytujúce problémy v poľnohospodárstve, na ktoré je potrebné hľadať riešenia. Tento rok bol nadpriemerne teplý a slnečný, čo významne ovplyvnilo aj vinohradníctvo a vinárstvo. Tento rok dozrieva hrozno o desať až štrnásť dní skôr a tak aj obľúbený burčiak bude skôr. Keďže zákon o vinohradníctve a vinárstve stanovuje, že burčiak sa môže predávať najskôr od 15. augusta, rozhodli sme sa udeliť výnimku a jeho predaj bude možný už od 6. augusta,“ vysvetľuje Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
„Výnimku zo zákona o vinohradníctve a vinárstve č. 313/2009 Z.z. na povolenie skoršieho predaja burčiaku v roku 2018 už od 6. augusta udelilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na základe žiadosti Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Svoju žiadosť zdôvodnili tým, že rok 2018 bol klimaticky nadpriemerne teplý v období vegetácie, čo sa odráža aj na skoršom dozrievaní viniča hroznorodého. Výnimka sa vzťahuje na predaj burčiaku vyrobeného výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky v roku 2018. Predajca je povinný v mieste predaja viditeľne na výveske burčiak označiť pojmom ‘Burčiak‘ a uviesť údaj o výrobcovi,“ spresňuje Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Burčiak je druh alkoholického nápoja, ktorý sa uvádza ako „rozkvasený, teplý a žltkavo sfarbený rozkvasený hroznový mušt, obsahujúci 4-6% objemu alkoholu.“
Jeho výroba je významne závislá od chuti výrobcu a druhu hrozna. Jeho predaj reguluje zákon č. 313/2009 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve. Burčiak možno ponúkať spotrebiteľovi v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený.
Fixný termín predaja burčiaku stanovil štát po tom, ako opakovane dochádzalo k podvodom pri predaji burčiaku. Špekulujúci výrobcovia totiž zbierali nedostatočne zrelé hrozno, ktoré neobsahovalo dosť cukru a tak ho umelo ho dosladzovali. Zákon považuje 15. august za dátum, kedy je už väčšina hroznovej úrody dozretá, a teda aj dosť sladká na spracovanie.
zdroj: MP SR