V súvislosti s plánovanými opatreniami počas avizovaného lockdownu by sa pri príprave vykonávacích vyhlášok malo myslieť na špecializované potravinárske predajne.
Uviedla to Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS).
Problémy pri otvorených špecializovaných predajniach
„Na základe skúseností z prvej vlny pandémie sme mali veľké problémy pri otvorených špecializovaných predajniach. Popri pekárňach, mäsiarstvach a podnikových predajniach je potrebné myslieť na to, že aj cukrárne pri pultovom predaji, pivotéky a vinotéky predávajú potraviny, a preto by mali zostať pre spotrebiteľov otvorené,“ spresnila Venhartová.
Zdôraznila, že v rámci prijímaných opatrení je potrebné zohľadniť aj obmedzenie otváracích hodín počas sviatkov, a preto PKS navrhuje, aby sa na špecializované predajne nevzťahovali povinnosti vyhradenia hodín pre seniorov. Počet zákazníkov v predajniach je totiž obmedzený a podľa názoru PKS bude dostačujúce, pokiaľ budú mať zákazníci v dôchodkovom veku prednosť pri vstupe do predajne.
Potravinári sú zároveň toho názoru, že v rámci predajní predávajúcich potraviny by mal byť umožnený predaj aj nepotravinového tovaru.
„V otázke možnosti predaja nepotravinového tovaru v maloobchodných predajniach predávajúcich potraviny sa zhodujeme s názormi Zväzu obchodu Slovenskej republiky a Slovenskej aliancie moderného obchodu,“ dodala Venhartová.
zdroj: TASR / úprava: redakcia