Reštaurácie a iné zariadenia verejného stravovania môžu otvoriť svoje priestory pre zákazníkov od 3. januára 2022. Aj to ale s rôznymi obmedzeniami.
Len v polovičnom režime
Mikasovým nariadením vydali hygienici Úradu verejného zdravotníctva ďalšiu z mnohých vyhlášok, ktorou upravujú vstup do priestorov prevádzok reštaurácii, kaviarní, barov a iných zariadení verejného stravovania. Konkrétne ide o Vyhlášku č. 312/2021 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
Prevádzkovateľom zariadení verejného stravovania tak úradníci nariaďujú dodržiavať maximálnu kapacitu 50 % kapacity zariadenia.
Vyhláška aj pre iné sektory, ako je gastro
Ktoré prevádzky a pre koho môžu otvoriť?
Predmetná vyhláška podľa hygienikov umožňuje otvoriť nasledovným prevádzkam:
1. prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou, alebo prostredníctvom donáškovej služby,
2. prevádzky verejného stravovania, ktoré sú súčasťami zariadení hotelov, penziónov a pod. (uvedené v § 8 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 306/2021)
3. prevádzky verejného stravovania, pokiaľ prevádzkovateľ umožňuje vstup do prevádzky výlučne osobám v režime OP (očkovaní a osoby ktoré prekonali ochorenie COVID-19).
Povinnosti prevádzkovateľov
Všetkým prevádzkovateľom zariadení verejného stravovania sa nariaďuje dodržiavať podmienku, aby medzi stolmi bol zabezpečený odstup 2 metre. Konzumáciu pokrmov, alebo nápojov musí byť umožnené vykonávať výlučne posediačky.
Tiež je potrebné dodržať obsadenie jedného stolu najviac štyrmi osobami, alebo osobami z jednej domácnosti.
Ak potrebujete v podnikaní počas COVID-u pomôcť, kontaktujte odborníkov