Kto sa zúčastňuje stretnutí podnikateľov v Nitre? Určite si túto otázku položili mnohí z Vás. Tí členovia, čo nás navštevujú pravidelne vedia, ako fungujeme a postupne napredujeme. No ak patríte k tým zvedavcom, ktorí k nám nevedia zavítať a osobne sa zúčastniť stretnutia z určitých dôvodov – rozhovormi vám priblížim členov a ich podnikateľské aktivity. Vy tak máte prehľad, máte motiváciu, máte dôvod prísť, ale nakoniec budúci rozhovor môže byť aj s vami. Nemáte čo stratiť, iba získať. To sa oplatí.
Prvý rozhovor bude s Igorom Papíkom z Levíc
Igor sa rozhodol podporiť naše posledné stretnutie trochu netradične. Priniesol vlastný stroj a kávu, ktorú si všetci pochvaľovali.
Igor čomu všetkému sa venuješ, teda v čom podnikáš a kedy si začal?
Som aktívny vo viacerých oblastiach, ale tie základné piliere sú tri a to sú aditíva do palív a mazív pod značkou Bishops Original, kde som výhradným dovozcom do SR a tiež mazivá Eni bývalý Agip. Ďalej moja káva Espresso Coffee Timeo a k nej servis a služby a tretí pilier je realitný maklér. Podnikať som začal pred cca 10 rokmi.
Na stretnutie si priniesol kávu. Je káva Tvoja srdcovka? Aké kávy odporúčaš?
Káva je moja srdcovka a aj práve preto je pre mňa dôležité, aby moja káva zanechala v ľuďoch dojem. Káva je aj o emócii. Veľmi rád o káve rozprávam a vzdelávam sa ako sa dá, je to zaujímavá téma a tiež veľmi rád pracujem okolo kávy, páči sa mi napĺňať potreby klientov. Mám viac ako 18 druhov káv a poskytujem komplexný servis, opravy, údržbu strojov, zaškolenie pracovníkov a chystáme tiež školenia pre baristov. Predovšetkým odporúčam svoju kávu, pretože viem o čom je a že je to káva, ako má byť. Je kvalitná a vždy čerstvá, pretože ju pražíme na mesačnej báze. Odporúčam kvalitnú kávu a ako ju spoznáme, je už téma, ktorej sa budem venovať na mojom novom webe, ktorý momentálne pripravujeme.
Okrem kávy si spomenul, že sa venuješ aj aditívam. To s kávou a ani s potravinami nemá nič spoločné. Vidíš v aditívach priestor na našom trhu a aj budúcnosť?
Úžasná otázka. Áno s kávou to nemá nič spoločné. Aditíva tvoria druhú nohu môjho podnikania.
Keďže veľké spoločnosti, ktorým sa nedá konkurovať, vytvárajú produkty, ktoré nevieme ani vyhodnocovať a ochrana spotrebiteľa v tejto oblasti nie je v našich končinách dostatočne zabezpečená, a technický pokrok ide rýchlejšie ako spotrebiteľský trh, je tu priestor pre kvalitné produkty, ktoré fungujú. Teda pre aditíva do palív a mazív. Teším sa ako v novo postavenom webe priblížim o čo ide.
Nemiešajú sa Ti tieto rôzne druhy biznisu?
Áno miešajú a celkom príjemne. Rád sa vzdelávam a to, čomu sa venujem, chcem poznať dostatočne ako pre zákazníka, tak aj pre seba. Som technik, mam rád čísla a milujem prácu tvárou tvár k zákazníkovi. A tu je na to všetko priestor.
Aké sú Tvoje vízie a ciele do budúcna? Hľadáš nových odberateľov, zamestnancov prípadne partnerov do svojho biznisu?
Chcem dokončovať veci, preto nateraz k tomu, čo robím riešim weby-eshopy. Samozrejme chcem viac predať a preto hľadám nových odberateľov. Zamestnancov nateraz nehľadám. Mám vynikajúcich externých partnerov, ktorí so mnou spolupracujú a sú skutočne vynikajúci a dostatočne silní v tom, čo robia. Ja sa vidím v tom, ktorý excelentne skladá „TETRIS“. Páči sa mi, keď veci do seba zapadajú a tak vypĺňam voľné miesto na trhu, čo sú predovšetkým služby.
Čo by si na Slovensku vylepšil, aby sa Ti tu podnikalo lepšie?
Zmenil by som osnovy vo vzdelávaní na to, čo sa žije. Úradnú politiku by som zmenil na takú, ktorá pomáha a podporuje. Súdnictvo by som dal do takého stavu, aby slúžilo spravodlivosti a nie ju zakrývalo. Etiku podnikania.
Za ten čas čo sa venuješ podnikaniu si si určite všeličím preskákal. Čo by si poradil alebo odporučil začínajúcim podnikateľom?
- Riadne si prejsť svoj podnikateľský zámer všetkými smermi.
- Nenechať sa znechutiť.
- Nestratiť trpezlivosť.
- Vzdelávať sa non stop.
- Energicky pracovať a rovnako tak vedieť oddychovať.
- Mať podporu kolegov v podnikaní ako napríklad: komunita „Učíme sa podnikať.“
Kontaktujte Igora na Facebooku : Igor Papík