EkonomikaGastronómia a hotelierstvoKontrolyPodnikanie xa Publikované 5. októbra 2022 zobraziť celý profil

Kontroly v ,,zmrzlinárňach” sa zamerali na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označenie. Inšpektori tak počas letnej sezóny 2022 vykonali celkovo 1732 kontrol v prevádzkach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny.

Nedostatky našli v 244 prípadoch, čo predstavuje 25,5 % skontrolovaných prevádzok. Ide o mierne zlepšenie oproti minulému roku, vtedy bol tento pomer 26,6 %.

Len 4 okresy boli bezchybné

Najlepšia situácia bola v okresoch Michalovce a Sobrance, kde už druhý rok po sebe RÚVZ nezistil v prevádzkach žiadne nedostatky. Rovnako bez nedostatkov boli aj prevádzky v okresoch Bytča a Žilina. Najviac prevádzok so zistenými nedostatkami sa nachádzalo v Banskobystrickom kraji (46 %), v Nitrianskom kraji (31 %) a v Prešovskom kraji (32 %).

Ak potrebujete v podnikaní pomôcť, kontaktujte odborníkov

Potraviny skladovali v šatni na podlahe

Počas kontrol boli zistené hygienické nedostatky, ako napr. manipulácia so zmrzlinovými kornútkami bez použitia jednorazových rukavíc, používanie surovín a potravín po uplynutí dátumu spotreby, nevhodné skladovanie surovín a potravín určených na výrobu zmrzlín a to v šatni zamestnancov uložené priamo na podlahe, nevedená evidencia o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach a podobne.

Postihovali aj formality

Hygienici postihovali podnikateľov aj za formálne nedostatky, napr. chýbajúci kalibrovaný teplomer, chýbajúca informácia pre zákazníkov o prítomnosti azofarbív a alergénov v predávanej zmrzline, chýbajúca evidencia o výrobe zmrzliny a pod.

Najviac blokových pokút padlo v Nitrianskom kraji

Za zistené nedostatky RÚVZ pri kontrolách uložili na mieste blokové pokuty v celkovej sume 13 650 €. Najviac a v najvyššej sume v Nitrianskom kraji (4 786 eur).

Zároveň RÚVZ začali 25 správnych konaní vo veci uloženia pokuty. Správne konania začali RÚVZ v prípadoch, kde zistili závažnejšie hygienické nedostatky v kontrolovaných prevádzkach, dokonca v dvoch prípadoch za hygienické nedostatky nariadili uzatvorenie prevádzky. Najviac správnych konaní vo veci uloženia pokuty bolo začatých v Prešovskom kraji.

Zdroj: ÚVZ SR / úprava redakcia

Ako sa pripraviť na bezproblémové podnikanie a na koho sa obrátiť?

Ako sa bude situácia vyvíjať v roku 2023 nie je jasné. Isté však je, že kontrolné orgány, ako napr. inšpektoráty práce, soi, daňové úrady, colné úrady, živnostenské úrady, metrologické inšpektoráty, veterinárna a potravinová správa, regionálne úrady verejného zdravotníctva a mnohé iné orgány vykonávajú kontroly u podnikateľských subjektov pernamentne.

Neplaťte veľké peniaze na riešenie jedného problému, ale svoje podnikanie radšej kompletne zabezpečte prevenciou!

Najlacnejším spôsobom, ako sa vyhnúť pokute je prevencia. Stojí to najmenej času, ale aj peňazí. Nie ste si istí, či vaše podnikanie spĺňa všetky náležitosti? Máte správne dokumenty na prevádzke, alebo VOP e-shopu, reklamačné podmienky, či iné dokumenty?

Vyhnite sa zbytočným problémom pri akejkoľvek kontrole a tiež drahým pokutám. Dajte si papiere na poriadok vopred, ešte pred tým, než vás skontrolujú inšpektori.

Kontaktujte preto odborníkov z NEPLAT-POKUTY, ktorí v minulosti pracovali ako inšpektori. Z praxe majú vedomosť na čo si dávať pozor a na čo sa zamerať. Vedia, ako majú vyzerať dokumenty, ale aj čo sa kontroluje, ako sa to kontroluje a na ktorým veciam pri predaji treba dať dôraz.

Dokumenty dostanete tak, aby pri kontrole neboli vytknuté nejaké nedostatky. A naviac dostanete tzv. ,,Simulovanú kontrolu“, ktorou sa priamo na vašej prevádzke odstránia nedostatky. Skontroluje sa každý detail tak, aby riadna kontrole dopadla výborne.