InšpiráciaInvestovaniePodnikanieZaujímavosti xa Publikované 21. novembra 2019 zobraziť celý profil

Niektorí z popredných svetových ekonómov varujú pred ďalšou blížiacou sa finančnou krízou. Prognózy týchto mužov, ktorí do práce nevyrazia bez dokonale padnúcich oblekov a manžetových gombíkov, vedú k tomu, že by sme mali racionálne rozložiť svoje peniaze a majetok. Mnohí z nás radi investujú do akcií či fondov, s obľubou skúmajú trendy na burze, prípadne nakupujú nehnuteľnosti. Existujú však aj iné možnosti! Zaujíma vás aké? Potom čítajte ďalej. 

Investovanie do ušľachtilých kovov

Už v praveku ľudia vedeli, že zlato je výnimočný a nesmrteľný nositeľ hodnôt a začali ho využívať na výrobu ozdôb v podobe zlatých náušníc či náramkov a následne i na razenie platidiel. Z toho jasne vyplýva, že ušľachtilý kov by vám nemal ujsť zo zreteľa. Stačí sa pozrieť na vývoj cien zlata a uvidíte, že jeho hodnota neprestáva postupne stúpať. Okrem toho patrí k skladným komoditám, s ktorými je možné jednoducho obchodovať.

Drahý kov nemusíte uchovávať v trezore len ako zlaté zliatky. Aj kúpa zlatého prsteňa môže byť skvelou voľbou. Šperky v sebe nesú nielen narastajúcu cenu, ale vyzerajú krásne aj na pohľad. Navyše spravia veľa parády a potešia aj ako darček. Verte, že muži okrem akcií radi investujú i do svadobných obrúčok a zásnubných prsteňov. Popri zlate skúste zvážiť investovanie peňazí aj do striebra alebo platiny.

Investovanie do drahých kameňov

Pri prečítaní nadpisu vám určite ako prvé napadnú investičné diamanty. Pri tých, samozrejme, platí, že čím lepšie hodnotenie na škále 4C, tým kvalitnejšia investícia. Nezabúdajte na to, že okrem tradičnej čírej odrody existujú aj farebné fancy kamene. Stávku na istotu predstavujú ružové a modré diamanty, ktoré sa vo vynikajúcej kvalite ťažia primárne v austrálskom dole Argyle a ktorých zásoby rýchlo dochádzajú. Nenechajte si preto ujsť príležitosť nejaké nakúpiť.

Možno trochu neobvyklú, no i tak zaujímavú investíciu tvoria aj drahokamy. Cena sýto sfarbených väčších zafírov, rubínov a smaragdov bez kazov a v perfektnom vybrúsení sa pohybuje v astronomických výškach. Ak ich nechcete skrývať v zamatových vrecúškach v bankovom sejfe, nechajte si ich osadiť do decentného klenotu. V strieborných náušniciach alebo náhrdelníkoch až tak nevyniknú, svedčať im bude hlavne zlato alebo platina.

Investovanie do šperkov

Áno, aj do klenotov môžete ukladať peniaze a sledovať rast ich hodnoty. Nezameriavajte sa však na lacné strieborné prstene či náhrdelníky, ale na kvalitne spracované vintage šperky alebo historické kúsky. Modely, ktoré vznikli v mysli a rukou uznávaných klenotníkov ako Tifanny alebo Fabergé, neprestávajú ľudstvo fascinovať. Dopyt po nich teda len tak nezmizne.

Dúfame, že vám náš článok pomohol rozšíriť obzory, čo sa možností investovania týka. Pamätajte, že úspech investora tkvie mimo iné v tom, že svoje peniaze vkladá do viacerých komodít a nenechá sa zlákať ľahkým výnosom z jediného zdroja. Diverzifikujte svoje portfólio a tešte sa zo svojich úspechov.