EkonomikaGastronómia a hotelierstvoKoronavírus COVID-19Slovensko xa Publikované 12. decembra 2020 zobraziť celý profil

Slovenskí pekári začnú samostatne a tvrdšie presadzovať záujmy pekárenského, cukrárenského a cestovinárskeho odvetvia na Slovensku. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Na štvrtkovom (10. decembra) rokovaní o tom informovali zástupcov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) SR.

Začali sa ozývať aj slovenskí pekári a cukrári

Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári sa rozhodli intenzívnejšie a samostatne bojovať za svoje odvetvie. Doteraz totiž náš hlas nebolo dostatočne počuť, čo si niektorí vysvetľovali ako našu slabosť. Opak je však pravdou, pekárstvo, cukrárstvo a cestovinárstvo predstavuje až tretinu zamestnancov celého potravinárskeho priemyslu na Slovensku a naše produkty konzumujú Slováci najčastejšie zo všetkých potravinárskych výrobkov,“ povedal Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ SZPCC.

Na rokovaní so zástupcami agrorezortu predstavitelia zväzu vyjadrili ostrý nesúhlas so zmenami, ktoré schválila vláda SR v novele zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. „Pekárstvo je najohrozenejší sektor celého potravinárstva v krajine. Zmeny v zákone odstraňujú opatrenia chrániace pekárov pred návratom agresívnych obchodných praktík používaných reťazcami v minulosti,“ uviedol Lapšanský.

Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári zároveň zástupcom MPRV SR prisľúbili pomoc a podporu pri nastavovaní legislatívy a európskych i štátnych podpôr, tak aby boli prospešné pre spotrebiteľov a sebestačnosť krajiny.

Pekári a ich viac ako 12.000 zamestnancov preukázali počas oboch vĺn pandémie, že napriek neľahkej situácii, meniacim sa podmienkam a neraz i chaosu zo strany štátnych inštitúcií dokážu zabezpečiť zásobovanie obyvateľstva. Ak však zo zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami vypadne zákaz nákupu potravín pod výrobné náklady, túto kľúčovú schopnosť stratia. Znamenať to bude nie priblíženie sa Slovenska k potravinovej sebestačnosti v pečive, ale práve naopak, významnú stratu potravinovej sebestačnosti, čiže nedostatok pečiva v mnohých častiach Slovenska,“ vysvetlil Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) až po veľké pekárne. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.

zdroj: TASR / úprava: redakcia