Cestovný ruchEkonomikaGastronómia a hotelierstvoKoronavírus COVID-19Obchod a službyPodnikaniePrávo a legislatívaSlovenskoZmeny v legislatíve
Publikované 27. decembra 2021 zobraziť celý profil

Reštaurácie a iné zariadenia verejného stravovania môžu otvoriť svoje priestory pre zákazníkov od 3. januára 2022. Aj to ale s rôznymi obmedzeniami.

Len v polovičnom režime

Mikasovým nariadením vydali hygienici Úradu verejného zdravotníctva ďalšiu z mnohých vyhlášok, ktorou upravujú vstup do priestorov prevádzok reštaurácii, kaviarní, barov a iných zariadení verejného stravovania. Konkrétne ide o Vyhlášku č. 312/2021 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Prevádzkovateľom zariadení verejného stravovania tak úradníci nariaďujú dodržiavať maximálnu kapacitu 50 % kapacity zariadenia.

Vyhláška aj pre iné sektory, ako je gastro

Ktoré prevádzky a pre koho môžu otvoriť?

Predmetná vyhláška podľa hygienikov umožňuje otvoriť nasledovným prevádzkam:

1. prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou, alebo prostredníctvom donáškovej služby,

2. prevádzky verejného stravovania, ktoré sú súčasťami zariadení hotelov, penziónov a pod. (uvedené v § 8 vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 306/2021)

3. prevádzky verejného stravovania, pokiaľ prevádzkovateľ umožňuje vstup do prevádzky výlučne osobám v režime OP (očkovaní a osoby ktoré prekonali ochorenie COVID-19).

Povinnosti prevádzkovateľov

Všetkým prevádzkovateľom zariadení verejného stravovania sa nariaďuje dodržiavať podmienku, aby medzi stolmi bol zabezpečený odstup 2 metre. Konzumáciu pokrmov, alebo nápojov musí byť umožnené vykonávať výlučne posediačky.

Tiež je potrebné dodržať obsadenie jedného stolu najviac štyrmi osobami, alebo osobami z jednej domácnosti.

Ak potrebujete v podnikaní počas COVID-u pomôcť, kontaktujte odborníkov